Affordable Access

La construcción estructurante del espacio. Materialidad de la vivienda para Lucio Muñoz y Amalia Avia. Arquitecto Fernando Higueras

Authors
  • Arcaraz Puntonet, Jon
Publication Date
Jan 01, 2015
Source
DIALNET
Keywords
Language
Spanish
License
Unknown
External links

Abstract

Lucio Muñoz and Amalia Avia ́s house, built in Arroyo de Trofas, in Torrelodones, by Fernando Higueras was characterized by its organic quality: it organically adapted to the plot conditions. However, at the same time, it could be qualified as an organicist intervention, since it grew in space and time like an organism. Through stacking constructive elements, it developed a structuring construction of space. Once the structure was defined, the growth of its form through the sequence of dwelling elements enabled it to adapt to the external factors of the environment. Both ways of organising matter, the stacking and the sequence, were characterized by the stratification of the whole series of elements. This strategy was what created, on the one hand, the dematerialisation of the ensemble in space, which contrasted with the materiality with which the house was built. On the other hand, it established the opposition between the gravity and the lightness with which the growth of its form was perceived / La vivienda para Lucio Muñoz y Amalia Avia construida en Arroyo de Trofas, en Torrelodones, por Fernando Higueras se caracterizó por ser una actuación orgánica, orgánicamente adaptada a las condiciones del terreno. Pero a la vez, organicista, en cuanto que era un organismo que se desplegaba en el espacio y en el tiempo. Partiendo del apilamiento de los elementos constructivos desarrollaba una construcción estructurante del espacio. Una vez definida la estructura, el crecimiento de su forma en la sucesión de elementos de la vivienda le permitía adaptarse a los factores externos del medio. Ambos modos de ordenar la materia, el apilamiento y la sucesión, estaban caracterizados por la estratificación del conjunto de elementos. Esta estrategia era la que determinaba, por un lado, la desmaterialización del conjunto en el espacio, que contrastaba con la materialidad con la que estaba construida la vivienda y, por otro lado, la oposición entre la gravedad y la levedad con la que se percibía el crecimiento de la forma de la vivienda.

Report this publication

Statistics

Seen <100 times