van Niekerk, Thea Bracke, Marc B.M.
Bij het naderende verbod op snavelbehandelen dienen alternatieven gevonden te worden om beschadigend pikgedrag bij kalkoenen tegen te gaan. De maatregelen die bij kippen werken, lijken bij kalkoenen weinig effect te hebben. In dit rapport wordt daarom gekeken naar het natuurlijk gedrag van kalkoenen om van daaruit meer inzicht te krijgen in de oorz...
Bestman, M.W.P. Verwer, C.M. Leenstra, F.R. van Niekerk, T.G.C.M. Reuvekamp, B.F.J.
Onderzoek weerspreekt dat kippen met onbehandelde snavels eerder kaal en kaler worden dan behandelde hennen, zoals vaak wordt gesteld. Er is weinig verschil in verenkleed tussen bio- en vrije-uitloophennen.
van Niekerk, T.G.C.M.
Als voorbereiding op het naderend verbod op ingrepen, wordt bij (opfok)leghennen, net als bij vleeskuikenouderdieren, (praktijk)kennis vergaard. Om met die kennis de status en mogelijkheden van het houden van leghennen zonder bepaalde ingrepen in kaart te brengen.
Rodenburg, T.B.
Wageningen University heeft samen met de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen manieren gevonden om verenpikken bij leghennen tegen te gaan. Dat biedt perspectief bij het verbod op snavelkappen dat in 2018 van kracht wordt.
van Niekerk, T.G.C.M. Ellen, H.H. Winkel, A.
In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de technische kennis omtrent licht, verlichtingsbronnen en het gezichtsvermogen van kippen. Recente ontwikkelingen op het gebied van verlichting bij leghennen hebben vooral te maken met nieuwe lichtbronnen, met name LED-verlichting, en de aanwezigheid van daglicht. Daglicht bevat UV, wat voor kippen ee...
Kops, M.S.
Severe feather pecking (SFP) remains one of the major welfare issues in laying hens. SFP is the pecking at and pulling out of feathers, inflicting damage to the plumage and skin of the recipient. The neurobiological profile determining the vulnerability of individual hens to develop into a severe feather pecker is unknown, although brain monoamines...
van Maanen, G. Riedstra, B. Kops, M. de Haas, E.N. Rodenburg, T.B.
Heftig verenpikken bij legkippen is deels terug te leiden op neurotransmitterafgifte tijdens de opfok en wordt mogelijk versterkt door veranderingen in darmflora bij notoire veerpikkers.
de Haas, E.N.
Billions of laying hens are kept worldwide. Severe feather pecking (SFP) is a behaviour which occurs with a high prevalence on commercial farms. SFP, the pecking and plucking of feathers of another bird, induces pain and stress and can ultimately lead to cannibalism. Moreover, SFP can occur if a bird is unable to cope with fear and stress and is li...
de Jong, I.C.
Aanvankelijk was 2021 het jaar waarin ingrepen als snavelbehandeling en het verwijderen van een deel van de achterste teen bij hanen uit de vermeerderingssector verboden zouden worden. Een motie van de Tweede Kamer zorgde echter voor het vervroegd ingaan van het verbod. De nieuwe afspraken vragen om maximale inspanning van alle betrokkenen.
van Niekerk, T.G.C.M. Reuvekamp, B.F.J. Gunnink, H.
Livestock Research heeft twee reguliere leghennenbedrijven gevolgd die zijn begonnen ervaring op te doen met niet-snavelbehandelde hennen.